Er zijn nieuwe oefeningen toegevoegd aan deze pagina, klik op de knoppen om er naartoe te gaan (de kleur geel is toevoeging van deze maand)

Tongdiagnose basisprincipes

Tong

Zoals de pols in korte tijd kan veranderen, zo verandert de tong pas in weken of maanden en vormt zo een redelijk stabiel gegeven.

 

Tongdiagnose is één van de manieren van  diagnosticeren in de Chinese geneeskunde.

Samen met de andere diagnose-vormen (pols, vraaggesprek etc) vormt deze de uiteindelijke diagnose.

 

De tongspier vormt een verbinding tussen het interne en externe en is daardoor een goede diagnose tool.

De maag, de bron van de Vloeistoffen, vormt het beslag van de tong. 

Een goede Milt- functie geeft een mooie lichtrode tongkleur, is de Milt in balans dan kan men de 5 smaken proeven.

Het Hart opent in de tong wat wil zeggen dat de Hart Qi communiceert met de tong en daarmee te maken heeft met de spraak.

 

De tongdiagnose

Bij het nemen van de tongdiagnose zijn er 3 stappen te onderscheiden:

 • stap 1: bekijk de tong als geheel

 • stap 2: kijk naar de kleur van de tong, de vorm van de tong, en het beslag van de tong

 • stap 3: bepaal hoe deze tongdiagnose past in het geheel van de andere toegepaste diagnose vormen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zorg dat de cliënt bij de tongdiagnose ontspannen is, een gespannen cliënt zal moeite kunnen hebben met het uitsteken van de tong. Lukt dit de cliënt niet, dan heb je wellicht al meteen een diagnose te pakken, namelijk Lever Qi stagnatie.

Bij een Lever Qi stagnatie heb je meer spierspanning en daardoor kan de cliënt de tong wellicht moeilijker uitsteken of zie je bijvoorbeeld opgekrulde tongranden. Geef de cliënt het advies zijn tong op een ontspannen manier uit te steken. Doe het eventueel zelf voor. Mensen vinden het altijd een beetje gek/ongemakkelijk om hun tong uit te steken :)

 

De cliënt hoeft de tong niet langer 15-20 seconden uit te steken, omdat anders de kleur van de tong kan veranderen. Een tong die te lang wordt uitgestoken wordt dieper rood van kleur.

Het bekijken van de tong kan het beste met daglicht . Bij gebruik van kunstlicht is halogeenlicht aan te raden.Voor je eigen oefening is het belangrijk zoveel mogelijk vanaf dezelfde plek te diagnosticeren, zodat je niet steeds met verschillend licht hoeft te werken.

 

Als een bepaald deel van de tong verkleurd is, vraag de cliënt wanneer deze voor het laatst gegeten heeft. 

 • Koffie en thee verkleuren de tong naar de gelige kant en denk ook eens aan het zuigen op een snoepje. 

 • Alcohol leidt tot een roder worden van de tong. Alcohol heeft een warme energetica vandaar dat de tong roder kleurt. 

 • Ook medicatie heeft invloed op de tongkleur. De meeste Westerse medicatie geeft het tonglichaam een rodere kleur.

 • Sigaretten geven Hitte en geven daardoor  een gelige kleur aan de tong en maken de tong ook droger.

 • Vettig voedsel kort van te voren gegeten, geeft de tong een vettig/olieachtig uiterlijk.

 • Thee en koffie zullen het tongbeslag bruinig kleuren.

 • Drinkt jouw cliënt erg veel (water) dan kan de tong vochtiger zijn en drinkt jouw cliënt weinig dan wordt de tong droger.

Kleur van het tonglichaam

De kleur van het tonglichaam geeft informatie over de toestand van het Bloed, Yin, Qi Yang en de Vloeistoffen.

 • Een Milt Qi leegte geeft een blekere tong omdat er te weinig qi is om het Bloed te transporteren naar de tong.

 • Door een Yang leegte neemt de beweging van de Vloeistoffen af, wat leidt tot een opeenhoping van Vloeistoffen in de tong. Hierdoor ziet de tong er gezwollen en nat uit. 

 • Koude kan de Qi stroom blokkeren, waardoor de tong niet goed verwarmd kan worden. Hierdoor ontstaat er een bleke tong. 

 • De kleur van het tonglichaam bij  acute ziektes geeft informatie  over het soort EPF en hoe diep deze EPF in het lichaam zit. Een hoge koorts van 2 dagen of langer geeft een donkerrode tong.

Wil je meer weten over de kleur van het tonglichaam? Klik dan hier

 

Vorm van de tong en kleur van het tonglichaam

Volgens de 8 parameters geeft het tonglichaam en de tongkleur Hitte of Koude aan en de staat van het Yin en Yang

Een basisregel is dat de vorm van de tong alleen verandert als de ziekte wat langer aanwezig is.

 • Een voorbeeld hiervan is een bleke, gezwollen tong. Deze tong geeft aan dat de Qi al wat langere tijd in de problemen zit.

 • In het geval van een gezwollen tong is de  Qi te zwak om de Vloeistoffen te transporteren. Daardoor ontstaat er een opeenhoping van Vloeistoffen in de tong.

 • Een rode tong met een normaal tonglichaam betekent veelal het begin van Nier Yin leegte, waarbij hitte aan het ontstaan is of Hitte al in het lichaam aanwezig is. 

 • Wordt de tong dunner, dan kan dat een indicatie zijn van het feit dat de Vloeistoffen in het lichaam verminderd zijn.

 • Cracks, scheurtjes en zwellingen geven een probleem aan van een specifiek orgaan. 

 • Is bijvoorbeeld het voorste gedeelte van de tong gezwollen dan geeft dit opeenhoping van Vloeistoffen in de Long aan. Heeft de cliënt daarnaast ook  longklachten, dan ga je de Long behandelen. Zijn er geen Long symptomen, dan is de tongdiagnose alleen niet genoeg om je behandeling op te baseren.

 

Een tong geeft je een richting in het diagnose-gesprek, check  dus altijd de verdere symptomen en combineer de andere diagnose-methodes.

Het is bijvoorbeeld heel lastig om een differentiatie te maken tussen Lever Yang rising en Lever Vuur, op basis van het tongbeeld. Roodheid en rode puntjes in het Levergebied komen namelijk bij beide syndromen voor. Je hebt daar de polsdiagnose voor nodig en de symptomen van de cliënt.
 

Soms  zie je bij huidklachten een tongbeeld dat niet overeenkomt met de rest van je diagnose. Een jeukende huid met rode puntjes en een warmte gevoel (Hitte) komt bijvoorbeeld voor met een bleke tong (Koude). Als het  tongbeeld niet overeenkomt met de rest van je  diagnose  behandel dan op basis van de tekens op de huid en laat het tongbeeld voor wat het is. Diagnosticeer je, door aanwezigheid van andere symptomen, een onderliggende Bloedleegte dan is het natuurlijk een ander verhaal.
 

De vorm van de tong en coating

 • De vorm en de kleur van het tonglichaam zijn zeer nauw met elkaar verbonden. 

 • De kleur van het tonglichaam en het beslag zijn niet zo nauw met elkaar verbonden. 

 • De aanwezigheid van een  beslag of juist het ontbreken van het beslag op een bepaalde plek geeft aan waar de ziekte zich bevindt. De dikte van het beslag geeft aan of het een exces of een leegte is. De kleur van het beslag geeft aan of het om een Hitte of juist een Koude pathologie gaat.

 • Bij een chronische ziekte  geeft het tongbeslag vaak  de onderliggende pathologie weer. Zo zie je bij een Yin leegte met Hitte vaak een rodere tong met een droog geel beslag. In ernstige situaties kan het echter ook zijn dat er een rode tong is met een wit poederig beslag. Dit geeft  Hitte aan, hoewel de kleur wit Koude doet vermoeden.

 

Een normale tong is:

 • lichtrood wat betekent dat het Qi en Yang sterk zijn en het Bloed naar de tong kunnen transporteren. Het betekent dat de circulatie goed is. 

 • het tonglichaam is niet te dik en niet te dun, het tonglichaam is afhankelijk van de constitutie en hoeft niet perse pathologie te betekenen. Een dun slank persoon heeft vaak een dunnere tong wat niet als pathologisch beschouwd dient te worden.

        Dat de tong iets spitser wordt naar de punt toe is normaal

 • het tongbeslag  is wit en dun. Dit kan echter ook voorkomen bij een EPF Koude, het beslag is iets dikker bij de wortel van de tong en wordt naar de punt van de tong toe dunner. Het is niet afwijkend om een licht bleekgeel beslag op de tongwortel te hebben.

 • de adertjes op de onderkant van de tong zijn niet opgezet en nauwelijks zichtbaar en de kleur zal lichtrood zijn.

 

De 2 aders onder de tong kunnen wat opzetten als de cliënt veel gepraat heeft voor de tongdiagnose. Als de cliënt een aantal keren kort achter elkaar de onderkant van de tong laat zien, dan kunnen deze aders iets blauw verkleuren.

Oefening: schuifpuzzel

Hieronder een oefening om de tangdiagnose te oefenen. Het is een zogenaamde "schuifpuzzel". Je ziet 5 plaatjes met tekst over een bepaald moment in de tongdiagnose. Sleep de plaatjes in de goede volgorde. Links bovenin sleep je het plaatje waarmee je de tangdiagnose start. Als je klaar bent klik je op "check". Veel succes!

 
 

Het keuze-menu hieronder geeft je gedetailleerde informatie over de kleur van de tong. Klik op de pijltjes en de informatie verschijnt.

Bleke spiegelende tong
pale shiny:mirror tongue-4.jpg
 
 

Oefening kleur van de tong

Hieronder een schuifpuzzel. Sleep de tongen in de juiste volgorde, van bleek naar paars. Veel succes!

 

Theorie blauwe tong

 

Theorie paarse tong

 

Oefeningen paarse tong

 

Theorie over de vorm van de tong

 

Multiple-choice vragen over de vorm van de tong