Wat zijn meridianen?

In de literatuur worden  verschillende opsommingen gegeven van wat meridianen nu zijn:

Wikipedia:

"Volgens de traditionele Chinese geneeskunde circuleert energie, qi genaamd, door het lichaam en volgt hierbij specifieke met elkaar verbonden banen. Deze banen worden meridianen genoemd. Onderbrekingen in het stromen van de energie - zoals wanneer deze stagneert, wordt geblokkeerd, of ergens anders naartoe vloeit - worden gedacht te worden veroorzaakt door emotionele of fysieke problemen. Om deze onderbrekingen en daarmee de problemen op te heffen worden specifieke punten (acupunctuurpunten genaamd, of tsubo in de Japanse geneeskunst) op de meridianen gestimuleerd met behulp van acupunctuurnaalden, druk (acupressuur of shiatsu), door het gebruik van meridiaankogels of op andere manieren.

De publicatie Standard acupuncture nomenclature van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft een lijst van ongeveer 400 acupunctuurpunten en 20 meridianen die vrijwel al deze punten verbinden.

De relatie tussen de acupunctuurpunten van de meridianen en delen van het lichaam is onderwerp van discussies. Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken voorhanden die onomstotelijk bewijzen dat meridianen bestaan en dat deze via externe invloeden beïnvloed kunnen worden" bron: Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderzoek uit China, gepubliceerd in het Journal of Electron Spectroscopy and Related Phenomena, concludeerde dat acupunctuurpunten een hogere dichtheid aan microvaten(allerkleinste bloedvaten) hebben. Bovendien bevatten ze ook een grotere dichtheid  microvasculaire structuren. Niet-acupunctuurpunten vertoonden deze eigenschappen niet. * In de studie observeren de onderzoekers specifieke acupunctuurpunten. Deze punten onthullen microvasculaire dichtheden met twee vertakkingen rond de grotere bloedvaten. Deze punten bevatten fijne structuren met  bloedvaten die aanzienlijk groter zijn. De onderzoekers stelden ook vast dat meridiaan (acupunctuur) punten een hogere dichtheid van vascularisatie van vaten hebben. Modern onderzoek heeft significant bewijs geleverd dat acupunctuurmeridianen visceraal zijn. In feite maakt dit onderzoek gebruik van verschillende technieken, waaronder MRI (magnetische resonantiebeeldvorming), infraroodbeeldvorming, thermische LCD-fotografie, echografie en andere CT-beeldvormingsmethoden. Andere studies, zoals  gepubliceerd in Bio electromagnetics, definiëren meridiaanlijnen als "speciale kanalen voor elektrische signalen".

Zou het kunnen dat de moderne wetenschap onlangs heeft bevestigd wat de Ouden al die tijd wisten?

* Chenglin, Liu, Wang Xiaohu, Xu Hua, Liu Fang, Dang Ruishan, Zhang Dongming, Zhang Xinyi, Xie Honglan en Xiao Tiqiao. "X-ray fasecontrast CT-beeldvorming van de acupunten op basis van synchrotronstraling." Journal of Electron Spectroscopy and Related Phenomena (2013).

In de Huang Di Nei Jing staan ook kenmerken van meridianen beschreven:

  • de meridianen staan Qi en Xue toe te stromen zodat Yin en Yang worden gevoed.(de meridianen zijn passages waardoor energie stroomt die metabole processen in het lichaam mogelijk maken)

  • de meridianen reduceren exces, versterken een tekort en staan Yin en Yang toe te herstellen(de meridianen zijn wegen waarlangs disbalansen kunnen worden hersteld).

  • wanneer een EPF(externe pathogene factor)het lichaam aanvalt gaat het door huid en haren, als de EPF niet verdreven wordt gaat het naar de collateralen en daarna de meridianen binnen welke in contact staan met de Zang Fu(organen)en verspreidt de EPF zich via de Maag en Darmen.( de meridianen zijn kanalen waardoor ziekte en pathologische veranderingen zich verplaatsen.)

  • De meridianen volgen de huid, alle spleetjes en openingen tussen de spieren, doorweven membranen alvorens zich te vertakken in borst en buik(Er wordt Qi gedistribueerd naar weefsels en organen in de buik om deze te voeden.Dit deel van de tekst wijst op een leeg gebied zonder specifieke en beperkende structuur wat gevuld kan worden met Qi en Bloed.

Alle meridianen hebben de karakteristiek van 'ruimte' welke gevuld kan worden. Dit ruimte idee komt ook terug in het Chinese woord acupunctuurpunten. Punt is 'Xue' (acupunctuurpunt Xuewei) wat ruimte betekent maar ook refereert aan een 'Jie' wat knooppunt maar ook bewegende vloeistof betekent.

In 1987 deed Jing Bi Meng een onderzoek naar meridianen door radio isotopen in het lichaam te brengen.Als deze isotopen gevolg werden bleek dat ze de paden van meridianen volgden. verder bleek dat deze isotopen stroom beïnvloed kon worden door temperatuur en externe druk.Dit staat tegenover het idee dat meridianen zenuwbanen en/of bloedvaten zijn.

In 1980 deed Zhongxiang Zhu een experiment door met een rubberen hamer op meridianen te slaan.Het bleek dat het geluid op de meridianen hoger en luider was dan de gebieden eromheen(vergelijk dit met het slaan op een holle ruimte). Het slaan op de meridianen gaf hogere vibraties dan het weefsel eromheen.

Uit andere testen bleek dat meridianen plekken zijn met minimale elektrische weerstand. Vocht  heeft net als vele andere vloeistoffen een zeer lage weerstand wat betekent dat het makkelijk geleid.De reden dat meridianen een lage weerstand hebben is omdat ze gevuld zijn met vloeistof.

Matsumoto heeft met experimenten vastgesteld dat water een energiedrager is waarmee elektrische structuren beïnvloed kunnen worden.Water is dus een soort informatiedrager.Het aanprikken van een acupunctuurpunt geeft dus een signaal dat via de vloeistoffen getransporteerd wordt naar andere gebieden/weefsels/structuren in het lichaam.

Het is altijd een discussie geweest wat de aard is van de Driewarmer.Officieel is het één van de Yang organen.

het wordt ook gezien als de weg van de Yuan Qi en het deelt het lichaam in drie delen. Ik stel nog een vierde mogelijkheid voor:

De Driewarmer is een passage waardoor water voedsel en vloeistoffen worden getransporteerd. De Driewarmer controleert zo de circulatie van de Vloeistoffen.De Vloeistoffen hebben de mogelijkheid informatie te verzenden naar ander delen van het lichaam en kunnen via die route invloed uit oefenen op die gebieden.

De Driewarmer is dus ons extracellulaire vloeistof systeem waarlangs informatie verzonden kan worden.

Zou het zo kunnen zijn dat de Driewarmer en de meridianen hetzelfde zijn? 

thumbnail_large-1.jpg

Het meridiaanstelsel wordt in de TCM Jing Luo genoemd en bestaat uit hoofdmeridianen(Jing Mai) en de collateralen(Luo Mai).

Jing betekent in het Chinees pad of weg. Luo betekent 'net' en zijn een soort vertakkingen/netwerk.

Meridianen moeten echter niet begrepen worden als lijnen maar meer als gebieden.

  • De 12 meridianen maken contact met de Zang Fu in het lichaam en vormen samen met de ledematen en spiersysteem een geïntegreerd systeem.

  • De meridianen regelen de balans in het lichaam en dat lichaamsprocessen goed verlopen.

  • Meridianen zijn de wegen waarlangs organen en weefsels met elkaar communiceren.Interessant om te vergelijken is het recent ontdekte basisbioregulatie systeem(BBRS).Dit is overigens een Westers concept

        Het Basis Bio Regulatie Systeem, afgekort BBRS, is een netwerk welke               bestaat uit losmazig bindweefsel. Het is overal in het lichaam aanwezig. Het         verbindt alle organen met elkaar. Het is het meest uitgestrekte en grootste         orgaan. Vanuit de natuurgeneeskunde wordt er al eeuwenlang gewerkt met         het BBRS, maar in 2018 is het ook door de Westerse wetenschap

        ontdekt als een nieuw orgaan: het interstitium.

  • Meridianen laten, als ze uit balans zijn symptomen zien zoals  roodheid of witte strepen, hardheid of juist zachtheid of temperatuurverschillen.