De Chinese orgaanklok verdeelt onze dagen in blokken van 2 uur die overeenkomen met de Chinese meridianen en orgaansystemen. De orgaanklok legt uit hoe Qi door ons lichaam beweegt en welk orgaansysteem het meest actief is. Het laat ook zien wanneer een orgaansysteem het 'zwakste' is of zich in de meest rustgevende toestand bevindt. In de Chinese geneeskunde zijn de orgaansystemen niet alleen het fysiologische stuk weefsel dat elk vitaal orgaan omvat, maar een  geheel van  bio-mechanische routes, mechanismen en associaties met de natuur zoals emotie, smaak, zintuig, seizoen, kleur en tijd.

De orgaanklok lijkt op de circadiane klok, een ander 24-uurs cyclisch diagram dat de biologische mechanismen van het lichaam en interne processen die door onze omgeving worden beïnvloed, verklaart.

Het circadiane ritme verdeelt de dag in perioden waarin het lichaam wordt beïnvloed door hormonale veranderingen, melatonine, cortisol of veranderingen in lichaamstemperatuur.

Een circadiaan ritme is een biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer één dag duurt (Latijn: circa = rond, dies = dag). Men spreekt ook wel van een 24-uursritme of slaap-waakritme. Een organisme is onderhevig aan een groot aantal biologische processen, die doorgaans automatisch verlopen volgens een bepaald ritme.

Onderstaand twee oefeningen die je op je PC of tablet  kunt doen.

Oefening 1 orgaanklok
Oefening 2 orgaanklok