Energetica van de Westerse medicatie deel 6:Antidepressiva

In principe zijn er twee soorten antidepressiva:

  • SSRI’s en aanverwante soorten

  • Tricyclische Antidepressiva (TCA’s).

De naam SSRI staat voor selectieve serotonine heropname remmer. De medicijnen vertragen de (her)opname van serotonine.( bijvoorbeeld prozac)

Tot deze groep worden ook de daaraan verwante SNRI’s gerekend, die niet alleen de (her)opname van serotonine remmen maar ook die van noradrenaline.

TCA’s bestaan al sinds de jaren vijftig. Het zijn de voorlopers van SSRIs en SNRI’s. Ze werken meestal op serotonine en noradrenaline en ook op andere neurotransmitters. Daardoor kunnen ze iets meer bijwerkingen hebben.

Als SSRI’s of TCA’s niet werken of veel bijwerkingen hebben, komen MAO-remmers of overige medicijnen in aanmerking. De MAO(monoamineoxidase) – remmers beïnvloeden op een andere manier de neurotransmitters.

De TCA's hebben Chinees gezien een dalende en sederende werking en kunnen het Qi en het Yang onderdrukken, vertragen het watermetabolisme, veroorzaken stagnatie van Qi en Bloed en accumulatie van Damp.

Patiënten kunnen aankomen in gewicht, zijn moe en ervaren een zwaartegevoel.

Als Damp en Phlegm gaan ophopen en langdurig aanwezig zijn kan er een langdurige depressie ontstaan. Door het versterken van de Milt, het verwijderen van Damp en Phlegm en door het bewegen van Qi kan de cliënt zich beter gaan voelen.

Mao inhibitors stimuleren het Yang van Hart en Nier. Als er echter Lever Qi stagnatie met Hitte aanwezig is kan er door het Yang te versterken de Willpower van de Nier versterkt worden en de cliënt de mentale kracht geven een eind aan het leven te maken. Bij een cliënt met de laatste problematiek moet je zeer kundig en zuiver differentiëren welk patroon er speelt.Behandelprincipes zijn: het weghalen van stagnatie, harmoniseren van Qi en Bloed, balanceren van Yin en Yang om zo de bijwerkingen van de medicatie te reduceren.

Bij een milde depressie wordt op internet vaak Ginseng (Ren Shen) en St Jans Kruid aanbevolen.(puur genomen zonder andere kruiden). Ginseng is alleen geschikt voor cliënten met een Qi en/of Yang leegte. Bij cliënten met een Yin leegte, interne Hitte of stagnatie Hitte leiden dit kruid tot rusteloosheid en insomnia. Het is beter om een uitgebalanceerde kruidenformule te gebruiken.

Het is al heel erg lang bekend dat sint-janskruid wisselwerkingen kan geven met sommige medicijnen. Dat heeft te maken met ‘enzym-inductie’: sint-janskruid verhoogt de activiteit van bepaalde enzymen, eiwitten die medicatie helpen afbreken in de lever. En als je sint-janskruid gebruikt in combinatie met antidepressiva zoals Prozac (fluoxetine) of paroxetine bestaat de kans dat serotonine – het gelukshormoon – zich in het zenuwstelsel gaat ophopen. Beide verhogen daar namelijk het gehalte van deze boodschapperstof, waardoor stapeling kan optreden.’ En dit kan leiden tot het gevaarlijke serotoninesyndroom, met hart­kloppingen, verwardheid, koorts, hallucinaties en in uitzonderlijke gevallen zelfs de dood tot gevolg.


Ginseng (Ren Shen):

smaak: zoet, beetje bitter temperatuur licht warm

versterkt de primal Qi en versterkt Milt, Maag en Long, genereert vloeistoffen, stopt dorst, voordeelt het Hart en kalmeert de Geest.


St Janskruid (Guan Ye Lian Qiao)

smaak: bitter, spicy, astringent temperatuur neutraal

klaart Hitte, verwijdert toxines, stopt bloeden, verwijdert Wind Damp en verlicht depressie door Lever Qi stagnatie.


Overleg van de therapeut met huisarts is een must!

130 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Boosheid