Energetica van de Westerse medicatie deel 9: de werking van gluco- corticosteroïden.

Bijgewerkt: jan 20

Gluco-corticosteroïden zijn een groep van hormonen die zijn afgeleid van hormonen afkomstig uit de bijnierschors

Werking:

- ontsteking-onderdrukkend (= anti-inflammatoire) en

- afstotingsreactie-onderdrukkend (= immuno-suppressief)


Ze worden in hogere dosering gebruikt vanwege hun ontstekingsremmende en immunosuppressieve werking.


Ontstekingsremmend:

  • stimulering eiwitafbraak, waardoor de vorming van granulatieweefsel wordt geremd;

  • stabiliserende werking op de lysosomenmembraan van leukocyten;

  • vasoconstrictoir en vaatdichtend effect, waardoor het ontstaan van ontstekingsexsudaat en van plaatselijk oedeem wordt verminderd.

Immunosuppressief (anti-allergisch):

  • vermindering van de celmigratie en de fagocytaire activiteit van leukocyten en monocyten;

  • vermindering van de activiteit en het volume van het lymfatisch systeem;

  • onderdrukking van de humorale immuniteit (vorming van antistoffen) (alleen bij zeer hoge doses).

Toepassingen

  • lage doseringen als substitutie-therapie bij verminderde functie van de bijv. de bijnierschors (= bijnierschors-insufficiëntie), zoals bij de ziekte van Addison

  • hogere doseringen als remmers van de ontsteking bij o.a:


astma en emfyseem ('inhalatie-corticosteroïden') auto-immuun-ziekten (onderdukking van de afweerreactie van het lichaam) ziekte van Crohn eczeem en psoriasis ('lokale' corticosteroïden) dikkedarm-ontsteking (= colitis ulcerosa) orgaan- of weefsel-transplantaties: onderdrukking van de afstotingsreactie (= immunosuppressie) trauma -reumatoïde artritisOpmerkingen

- (Gluco)corticoïden nemen niet de oorzaak van de ziekte weg. Ze worden daarom alleen toegepast ter vermindering van verschijnselen en klachten (= symptomatische of palliatieve therapie).

- (Gluco)corticoïden mogen niet worden toegepast ter bestrijding van ontstekingen door micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en schimmels. Dit omdat ze infectueuze ontstekingen maskeren, d.w.z. de indruk geven dat de ontsteking genezen is terwijl ze onder de crème vaak door blijven rommelen.


bron: https://www.farmacotherapeutischkompas.nl


Hoge waardes aan gluco-cortico's hebben bijwerkingen zoals vermindering van de bot aanmaak, minder goede genezing van wondjes, spierzwakte en een verhoogd risico op infecties.

Gezien vanuit een TCM visie worden auto immuun ziektes veroorzaakt door een leegte van Yin en Yang van de Nier. Ontstaat er een Yin leegte dan kan er makkelijk Hitte ontstaan welke naar boven stijgt.

Hierdoor wordt de Qi stroom verstoort en kan er gemakkelijk Wind ontstaan. Deze Wind veroorzaakt een acute allergische reactie.De Nieren zullen hard aan het werk gaan om deze situatie het hoofd te bieden. De cortico's stabiliseren deze situatie snel omdat zij de zelfde werking hebben als Nier Yang , het probleem is echter dat de leegte niet wordt opgelost en dat het dus de hele tijd behandeling nodig is.

Langdurige of hoge doseringen veroorzaken een rode tong en zorgt ervoor dat de Nier nog verder uitgeput raakt. Door deze uitputting neemt de kans toe op nieuwe infecties en een heuse vicieuze cirkel is ontstaan.

Als behandeling schrijf ik versterkende Nier kruiden voor met Bloed koelende kruiden en kruiden die de interne Wind kalmeren. Ook zet ik vaak crèmes in die ik laat maken door de natuurapotheek (www.natuurapotheek.com). Ook als acupuncturist kan je deze cremes laten maken. De natuurapotheek heeft een leuk boekje waar de crèmes en andere producten in staan

Daarnaast laat ik de cliënt contact opnemen met de huisarts om afbouw van de cortico's te bespreken. Dit zet zeer zeker ons mooie vak in het daglicht! Hoe vaker we ons profileren hoe sneller ons beroep de aandacht krijgt die het verdient.


De cliënt moet rekening houden met een lange behandelduur van zeker 6 maanden tot een jaar e.e.a afhankelijk van de ernst van de situatie.


73 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven