Energetica van de Westerse medicatie deel 3:bloedverdunners

Bijgewerkt: 3 jun 2020

Veel cliënten die je behandelt gebruiken westerse medicatie met hun eventuele bijwerkingen. In deze blog serie behandel ik de energetica van de meest gebruikte medicatie.

In deel 3 behandel ik de energetica van bloedverdunners


Wat zijn antistollingsmiddelen?

Antistollingsmiddelen zijn medicijnen die de stolling van het bloed verminderen of vertragen. Ze worden ook wel bloedverdunners genoemd. Dit is eigenlijk niet de juiste benaming. Het bloed wordt niet dunner maar het stolt minder snel.

Iedereen kent het stollen van het bloed bij een uitwendige wond. In een ader, slagader of in het hart kunnen ook zonder uitwendige verwonding stolsels ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld bij aderverkalking, immobilisatie of ritmeproblemen van het hart. Antistollingsmiddelen gaan stolselvorming tegen, voorkomen uitbreiding en verminderen zo de kans op losschieten van een stolsel. Zo kunnen ze onder andere een hartinfarct of herseninfarct voorkomen.

Met antistollingsmiddelen probeert uw arts de juiste balans te vinden: het bloed mag niet te veel stollen om trombose te voorkomen. Het mag ook niet te weinig stollen, want dan kunnen ongewenste bloedingen ontstaan.

Artsen schrijven deze medicijnen voor bij:

  • Bij de hartritmestoornis boezemfibrilleren (ook wel atriumfibrilleren genoemd)

  • Bij een trombosebeen of longembolie

  • Na een hart- of herseninfarct

  • Bij een kunsthartklep/bij een biologische hartklep

  • Bij arterieel vaatlijden/dotterprocedures/stentplaatsing

We onderscheiden vier groepen antistollingsmiddelen:

Voor een goede bloedstolling zijn bloedplaatjes, eiwitten en stollingsfactoren nodig. De hierna genoemde antistollingsmiddelen grijpen in op een van de onderdelen van het bloedstollingsproces.

  • Plaatjesremmers: zij maken de bloedplaatjes (cellen in uw bloed) minder kleverig. Voorbeelden hiervan zijn aspirine, clopidogrel, ticagrelor, prasugrel en persantin.Ze worden met name gebruikt bij arterieel vaatlijden zoals een hartinfarct, herseninfarct of vaatlijden in de benen. Arterieel vaatlijden wordt veroorzaakt door aderverkalking in de slagaders. Slagaders zijn de bloedvaten die het bloed van het hart naar de organen voeren. Controle van uw bloed is bij deze middelen niet nodig.

  • Vitamine K antagonisten (VKA’s): acenocoumarol/fenprocoumon; deze middelen gaan de werking van vitamine K tegen. De lever heeft vitamine K nodig om bepaalde stollingsfactoren te maken. Als de lever deze stollingsfactoren in verminderde mate maakt, dan stolt het bloed niet zo goed en is dus ‘dunner’. Deze antistollingsmiddelen hebben bepaalde nadelen. Zo duurt het een aantal dagen voordat ze werken en varieert de dosis per persoon en ook nog eens in de tijd. De werking van deze VKA’s wordt beïnvloed door andere medicijnen en de gezondheidstoestand van de patiënt. Dit betekent dat het bloed regelmatig (in het begin vaak wekelijks) gecontroleerd moet worden om te zien of het niet te dun of te dik is. Dit gebeurt bij de trombosedienst, door middel van het meten van de INR waarde. Voordeel van deze middelen is dat ze nauwelijks bijwerkingen hebben en dat ze voor meerdere symptomen inzetbaar zijn.

  • DOAC’s: directe orale anticoagulantia, dabigatran, rivaroxaban, apixaban, edoxaban.

  • Spuitjes met laag moleculaire gewichtsheparines (LMWH’s); deze worden onder de huid toegediend. In Bernhoven gebruiken we adroparine in de vorm van fraxodi/fraxiparine. Deze middelen blokkeren stollingsfactoren en werken vrijwel direct (na ± 20 min.). De werkingsduur is kort 12-24 uur. Ze worden vaak gegeven na een ingreep ter voorkoming van trombose of ter “overbrugging” bij start of tijdelijk staken van een VKA.

In de Chinese geneeskunde wordt het bloed dikker door Hitte of door een Phlegm

accumulatie doordat de Milt minder goed werkt.

Ook door het proces van ouder worden verzwakt de Nier energie waardoor de Milt en de Lever minder goed worden ondersteund.

Na het nemen van de bloedverdunners wordt het bloed dunner maar de pols blijft een Xian Mai, de tong blijft rood met een plakkerig beslag.Dit geeft aan dat er nog steeds Hitte en Phlegm in het lichaam aanwezig zijn.

De behandelprincipes in dit soort gevallen zijn:

Versterk de Nier

Versterk de Milt

Los Lever Qi stagnatie op

en kalmeer de Geest


104 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Boosheid