Energetica van de Westerse medicatie deel 7:

De schildklier is een kleine, vlindervormige klier. Hij ligt laag in de hals, onder het strottenhoofd en vóór de luchtpijp. Een normale schildklier weegt 20 gram en is aan de buitenzijde niet te zien of te voelen. Hij bestaat uit een linker – en rechter schildklierkwab die met elkaar zijn verbonden. Bij het slikken beweegt de schildklier met het strottenhoofd mee.

Een trage schildklier (ook wel hypothyreoïdie genoemd) maakt te weinig schildklierhormoon aan. Hierdoor vertragen lichamelijke en geestelijke processen. Dit kan tijdelijk zijn, maar meestal is deze aandoening chronisch.

De ziekte van Hashimoto.  De ziekte van Hashimoto is een veel voorkomende ziekte die vooral volwassen vrouwen treft. Deze aandoening is in 90% van de gevallen van een trage schildklier de oorzaak. Bij de ziekte van Hashimoto is sprake van een afweerreactie van het lichaam tegen de eigen schildklier, hierdoor ontstaat een verminderde schildklierfunctie. Verschijnselen die bij deze ziekte komen kijken zijn dezelfde als die van een te langzaam werkende schildklier. 

 • Het koud hebben

 • Snel vermoeid zijn

 • Een droge en dikkere huid

 • Trage stoelgang (verstopping)

 • Haaruitval

 • Gewichtstoename

 • Afname van het gehoor

 • Pijn en krampen in de spieren

 • Tintelingen in de vingers en handen

Hypothyreoïdie kan (naast Hashimoto) verschillende oorzaken hebben:

 1. De ziekte van Graves.  Bij de ziekte van Graves speelt het afweersysteem ook een rol, het maakt antistoffen tegen schildkliercellen. Deze ziekte is de meest voorkomende oorzaak van hyperthyreoïdie, maar ook een vertraagde schildklier kan in een later stadium van deze ziekte voorkomen. Vaak hebben patiënten met de ziekte van Graves ook oogproblemen en/of huidzwellingen aan de benen.

 2. Als gevolg van behandeling tegen te snel werkende schildklier. Denk hierbij aan een behandeling met radioactief jodium of een operatie waarbij een (groot) deel van de schildklier wordt weggehaald.

 3. Aangeboren hypothyreoïdie.  Dit wordt ook wel congenitale hypothyreoïdie genoemd. Een baby met deze aandoening heeft een onderontwikkelde of geen schildklier en maakt hierdoor te weinig of geen schildklierhormoon aan. 

 4. Stille thryreoïditis.  Een ontsteking aan de schildklier die onder andere kan ontstaan na de geboorte van een kind. Als gevolg hiervan kan er hypothyreoïdie optreden. 

 5. Ziekte van Quervain.  Dit is een plotselinge en niet blijvende ontsteking van de schildklier. Deze aandoening ontstaat vaak na een keelontsteking. Meestal werkt de schildklier eerst te snel gevolgd door een tijdelijke trage werking.  

 6. Een ernstig tekort of juist een uitzonderlijke overvloed aan jodium in je lichaam.

De diagnose bevestigd worden met bloedonderzoek. In je bloed wordt de concentratie van het hormoon dat de schildklier stimuleert (TSH) gemeten. Een te hoge TSH-waarde duidt op hypothyreoïdie. Er is dan namelijk te weinig schildklierhormoon in het lichaam.

bron: gezondheidsplein.nl


Westerse medicatie houdt de hormoonlevels goed op peil. Desondanks ontstaan er symptomen zoals moeheid, een koude gevoel, gewichtsverlies en ontlastingsmoeilijkheden.

Goed om eens te kijken wat de Chinese geneeskunde zou kunnen betekenen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat hypothyreoïdie de aandoening is die ontstaat als gevolg van de chronische tekortkoming van een of meer vitale stoffen van het lichaam: Qi, Bloed en de Vloeistoffen. De symptomen beginnen veelal met een Qi leegte. De Milt, Nier en Hart zijn drie primaire organen die betrokken zijn bij hypothyreoïdie. De Long en Lever worden ook indirect beïnvloed. Factoren die meespelen bij hypothyreoïdie zijn constitutionele factoren, voeding, overbelasting, emotionele stress, trauma, chronische ziekte en de bijwerkingen van medische behandelingen.

De symptomen van hypothyreoïdie komen geleidelijk naar voren door het vertragen van het metabolisme en de uitputting van de lichaams-Qi en een Yang-tekort.Het beginstadium van de ziekte wordt voornamelijk gekenmerkt door een Milt-Qi-deficiëntie.Naarmate het Qi tekort ernstiger wordt, ontstaan er klachten op het gebied van opwarming, transport en transformatie(Yang leegte)

Als de ziekte onbehandeld blijft ontstaan ​​er symptomen van Nier Yang leegte en Milt Yang-leegte( een Nier Yang-leegte zal de Milt niet opwarmen, wat resulteert in een Yang leegte van beide organen)

Behandeling bestaat uit het versterken van de Milt, het tonifiëren van het Yang en het activeren van de Qi beweging en het verwijderen van Damp.

De behandeling is natuurlijk afhankelijk van welk patroon er gediagnosticeerd wordt.

213 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven