Energetica van de Westerse medicatie deel 8: chemotherapie en radiotherapie

Deze therapieen worden veelal gebruikt voor kankerbehandeling en worden beschouwd als Hitte toxines in de TCM. Als de kankercellen gedood zijn is vaak het lichaam ook totaal uitgeput. Met name zijn het Yin en de Qi zwaar uitgeput en verzwakt door de extreme Hitte.

Deze manieren van behandelen verzwakken de Nier essentie en Bloed, veroorzaken Bloedstagnatie en lege Hitte symptomen. En Bloedstagnatie is met name een factor die een rol speelt bij het ontstaan van kanker, naast een sterk verzwakte Zheng Qi en Phlegm.

Behandelprincipes bestaan uit het voeden van Yin, versterken van de Qi en elimineren van toxische Hitte en de therapie tijd is veelal langdurig. (9-12 maanden)


Tijdens chemotherapie en radiotherapie is onze focus niet zozeer


gericht op het behandelen van de kanker, maar met name op het ondersteunen van Zheng Qi tijdens dergelijke Westerse behandelingen. Na de chemotherapie en radiotherapie moeten we een Chinese diagnose stellen of er nog steeds sterke pathogene factoren zijn of niet, om te beslissen of we allereerst de Zheng Qi moeten versterken of allereerst de pathogene factoren moeten verdrijven.

Vertrouw nooit blind op palpatie en een Chinese diagnose bij borstknobbels. Hetzelfde geldt voor elke andere vorm van kanker. Een ander voorbeeld is dat van prostaatkanker. Als een man urineretentie heeft, mogen we dat nooit behandelen zonder een prostaatbiopsie om vast te stellen of er sprake is van carcinoom. Denk aan je rode vlaggen! De westerse diagnose biedt ons nieuwe kansen die oude Chinese artsen niet hebben gehad. Als cervicale dysplasie (abnormale cellen in de baarmoederhals) bijvoorbeeld wordt gediagnosticeerd met een uitstrijkje, kunnen we dat behandelen (meestal zeer succesvol) voordat het kan veranderen in baarmoederhalskanker.

Als de tong en pols een Volte conditie vertonen, dan verdrijf je voornamelijk pathogene factoren, maar altijd met de toevoeging van kruiden/acupunctuurpunten om de Zheng Qi te versterken en het immuunsysteem te ondersteunen.

68 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Boosheid