Energetica van de Westerse medicatie: deel 5 sedativa

Veel cliënten die je behandelt gebruiken westerse medicatie met hun eventuele bijwerkingen. In deze blog serie behandel ik de energetica van de meest gebruikte medicatie.

In deel 5 behandel ik de energetica van sedativa, kalmeringsmiddelen.


Benzodiazepinen, in spreektaal benzo’s genoemd, zijn medicijnen met een rustgevende en ontspannende werking. Benzodiazepinen worden in de volksmond ook aangeduid als: slaappillen, kalmeringsmiddelen, pammetjes (de naam eindigt meestal op ‘pam’), of met de merknamen Seresta of Valium. Benzodiazepinen worden vaak voor een korte periode voorgeschreven wanneer je veel last hebt van angst of onrust, of wanneer je slaapproblemen hebt.

De problematiek die schuilgaat achter deze symptomen wordt met medicatie niet opgelost. Het is van belang om hier aandacht aan te schenken en zicht te krijgen op de onderliggende oorzaken. Hiermee aan de slag gaan is meestal een langdurig en ingewikkeld persoonlijk proces, waarbij veel factoren in het leven een rol spelen. Deze medicatie is zeer verslavend.


Kalmeringsmedicatie wordt met name gebruikt bij mentale problemen.Vanuit Chinees oogpunt sederen deze middelen de Hart Shen en kalmeren ze Lever Yang. Sommige medicijnen sederen zo krachtig dat de het Qi en Yang onderdrukken waardoor er Qi en Bloedstagnatie ontstaat.

Patienten voelen zich vaak moe en krachteloos, duizelig en hebben een slechte concentratie.

Om deze gevoelens weg te krijgen gaan patienten vaak meer bewegen om zo de Qi en Yang weer naar boven te laten bewegen, precies tegengesteld aan wat de Westerse medicatie doet.Hierdoor ontstaat er stagnatie Hitte.

Deze stagnatie kan leiden tot therapie resistentie.

De Qi is niet meer in staat om het watermetabolisme te reguleren en de transformatie van voedsel te reguleren. Er ontstaat Damp. Deze dikt n door de stagnatie Hitte waardoor Phlegm ontstaat. Dit Phlegm vertroebelt de openingen in het Hart waardoor angst, insomnia en rusteloosheid ontstaan.

Als het Bloed leeg is kan de Hun zich er in de nacht niet opladen waardoor zelfs met slaapmedicatie er niet geslapen kan worden.

Behandelingsmethodes zijn:

stagnatie oplossen

Hitte klaren

TT verbeteren

Damp en Phlegm verwijderen

Versterk Bloed

Deze behandelprincipes kunnen de westerse medicatie helpen mt hun werking of in overleg met de huisarts kan de dosering verlaagt worden.

99 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Boosheid