Energetica van Westerse medicatie deel 1

Bijgewerkt: 1 jun 2020

Veel cliënten die je behandelt gebruiken westerse medicatie met hun eventuele bijwerkingen. In deze blog serie behandel ik de energetica van de meest gebruikte medicatie.

In deel 1 behandel ik de energetica van antibiotica.

Apotheek.nl:

Antibiotica bestrijden bacteriën. Bacteriën zijn zo klein dat je ze niet kunt zien.  Ze bestaan uit een cel.  Als de omstandigheden goed zijn, bijvoorbeeld als je koorts hebt, kunnen ze zich zeer snel vermenigvuldigen. Sommige bacteriën zijn nuttig, maar veel bacteriën kunnen een infectie veroorzaken.

De arts kan een antibioticum voorschrijven aan patiënten met een infectie zoals longontsteking of tuberculose. Een combinatie van antibiotica wordt gebruikt bij mensen die last hebben van een maagzweer. Er zit dan een schadelijke bacterie in de maag. Antibiotica werken niet tegen virussen, zoals bij griep, verkoudheid of waterpokken.

Er bestaan verschillende soorten antibiotica tegen verschillende soorten bacteriën en aandoeningen.

Wanneer schrijft arts antibiotica voor?

De arts schrijft alleen antibiotica voor als het echt nodig is: als een patiënt onvoldoende weerstand heeft om een infectie zelf te bestrijden. Het afweersysteem heeft dan wat hulp nodig. Iemand met een goede weerstand kan een infectie meestal zelf bestrijden. Antibiotica voorschrijven aan patiënten die dit niet echt nodig hebben, werkt bovendien antibioticaresistentie in de hand.

Bijwerkingen:

  • Diarree of dunne ontlasting. Dit komt doordat het antibioticum de ook goedaardige bacteriën in de darmen (de darmflora) aanvalt. Er zijn producten die het aantal goedaardige bacteriën kunnen aanvullen. Wetenschappers zijn er echter nog niet over uit of deze zogheten probiotica nut hebben. Let op: dunne ontlastig is niet altijd een bijwerking van de antbiotica. Het kan ook het gevolg zijn van de ziekte waarvoor het antibioticum is voorgeschreven.

  • Overgevoeligheid of allergische reactie. De verschijnselen hiervan zijn: benauwdheid, koorts of flauwvallen. Rode vlekjes op de huid kunnen tekenen van een allergie zijn, maar kunnen ook een gewone bijwerking zijn. Neem bij zulke klachten contact op met uw arts.

Tot zover Apotheek .nl.Tijd om het één en ander in Chinees perspectief te zetten.

Als we praten over bacteriële infecties hebben we het Chinees gezien over Hitte, Damp Hitte en Hitte toxines.Antibiotica is qua energetica bitter en koud. Antibiotica kan dus goed Hitte reduceren maar beschadigen daarbij vrij gemakkelijk de Middelste Warmer en veroorzaken zo misselijkheid en diarree. Antibiotica onderdrukken Vuur maar veroorzaken daarbij vaak Qi stagnatie welke leidt tot Hidden Fire.

Hidden Fire...de naam zegt het al: verborgen Vuur wat in je interne lichaam sluimerend aanwezig is.

Vaak zie je dat na een antibiotica kuur de klacht weer terug komt en zelfs chronisch wordt door dit verborgen Vuur wat telkens weer opvlamt omdat het niet geheel verwijdert is.

De antibiotica is namelijk niet in staat het Vuur in z'n geheel te verwijderen, vaak doordat de pathogeen Damp erbij betrokken is.Het Vuur verbergt zich in de Damp en we weten dat Damp erg moeilijk te verwijderen is.

Ik leg aan mijn cliënten uit dat antibiotica een dekentje van kou legt over de Hitte maar deze niet verwijdert.

Hierbij komt nog dat antibiotica het Milt Yang ernstig verzwakt met nog meer Damp als gevolg. Je komt als gebruiker van antibiotica in een heerlijke vicieuze cirkel terecht.

Behandelprincipes zijn afhankelijk van het syndroom maar over het algemeen komen de volgende behandelprincipes voor bij 'antibiotca' gerelateerde klachten

  • Middelste Warmer tonifieren en verwarmen.

  • vertering verbeteren(ook dieetadvies)

  • Damp verwijderen

  • Stagnatie opheffen

  • Hitte verwijderen

TCM Lover
113 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Boosheid