Eten met Guan

Bijgewerkt: 8 jan 2020

Vaak zijn we als we eten met allerlei andere dingen bezig. We kijken terwijl we eten naar de tv , we lezen een Donald Duck, denken na , kijken op onze mobiel terwijl we aan het eten zijn etc.

Onze geest is daardoor vol en schiet allerlei kanten op.Eet je dan met aandacht of eet je op de automatische piloot?Waar ben je ?

Onze aandacht is niet bij het eten zelf...we stoppen eten in onze mond terwijl we ergens 'anders' zijn.

Wat je moet proberen is te eten met Guan.

In de Chinese geneeskunde is Guan niet meer en niets minder dan natuurlijke observatie. Guan betekent de wereld in het heden tegemoet treden zonder dat de geest overal heen schiet. Observeren vanuit onbevooroordeeld perpectief.

Je ervaart hierdoor de wereld zonder te oordelen en te veroordelen.

Wat betreft eten betekent guan eten met aandacht.Kijk eens wat op je bord ligt, voel wat er met je gebeurd als je een hapje neemt, wat proef je, wat neem je waar?

Als je afgeleid raakt keer terug naar het eten op je bord.het zal voorkomen dat je enkele keren achter elkaar afgeleid raakt maar probeer terug te keren....

Je guan ontwikkelen neemt enige tijd in beslag...dit is normaal.Wellicht nis het goed om in het begin het 1 minuut te proberen en daarna te eten zoals je gewend bent.

Het proberen van deze oefening geeft je al inzicht over jezelf en zal je inzicht verschaffen in jezelf.

Guan kun je overal op toepassen, met het eten, tijdens het douchen, als je sport, de afwas doet of in de rij staat in de supermarkt.

Guan je mee?37 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Ming Men

In de literatuur is te lezen dat Qi Gong meesters acupunctuurpunten kunnen zien. Naast deze acupunctuurpunten zien zij ook Ming Men.Ming Men blijkt volgens deze 'zieners' gelokaliseerd te zijn in de b