Het concept van Yin Fire

Een centraal concept van de Milt Maag school is het concept van Yin Fire.

Een combinatie van een slecht dieet, onregematige life style en stress veroorzaken problemen in de functies van de Milt en Maag.

Het heldere kan niet stijgen en het onzuivere Yin kan niet dalen waardoor er Damp ontstaat in de Middelste Warmer.

Hierdoor stroomt het Yang niet meer goed, stagneert en transformeert in Hitte.

Deze depressieve Hitte verbind zich met de reeds aanwezige Damp waardoor Damp Hitte ontstaat.Deze DampHitte daalt naar de Onderste warmer waar het Ming men verstoort en hyperactief wordt.

Emotionele stress geeft Lever Qi stagnatie, de Qin stagneert en kan zo depressieve Hitte geven in de Onderste Warmer.Deze verstoort de Ming men welke hyperactief wordt.

Bij het bekende hout valt aarde aan wordt dit gecombineerd met een verzwakte Milt. De Milt verzwakt nog meer, maakt minder Bloed aan waardoor de Leverproblematiek verergert.


Een ander voorkomend patroon is Hart Vuur en Long Hitte in combinatie met Damp in de Middelste Warmer of Bloedstase in de Onderste Warmer eventueel in combinatie met een Nier leegte.

Dit patroon komt veel voor na langdurig medicatie gebruik zoals prednison, antibiotica of de anticonceptiepil.Deze werken stagnerend en Damp vormend.

Bij een langdurig aanhouden van deze problematiek raakt de Yuan Qi uitgeput en kunnen er complexe lastig te behandelen patronen ontstaan.


Het levensproces is een constant transformeren van Yin in Yang. Tijdens ons leven consumeren we Yin.Tot ons 30e jaar maken we meer Qi en Bloed dan dat we opmaken maar ergens rond de 40 jarige leeftijd draait dit om en wordt onze Milt leger en leger.We gaan gebruik maken van onze reserves en putten ons Yin uit.

Yang hyperactiviteit zoals stress en overwerk versnellen dit proces.Dit verklaart eveneens het feit dat Milt leegte en Hidden Fire vaak gezamenlijk voorkomen.


Ming men kan ook vanuit zichzelf gaan rebelleren:in de puberteit heb je een hyperactief Yang ten opzichte van een zich nog ontwikkelend Yin welke zich niet op hetzelfde moment ontwikkelt.Dit verklaart het opgewonden gedrag van de puber.


In de moderne Chinese geneeskunde is er geen enkelvoudig patroon wat je Yin Fire kan noemen.Yin Fire is een complex patroon en bestaat uit tenminste intern gegenereerde Hitte met Milt leegte. Is er Milt Leegte+Damp Hitte , Milt leegte en depressieve Hitte,Milt leegte en Yin leegte,Milt leegte en Stijgend Lever Yang of Lever Vuur, Milt leegte samen met Hart Vuur dan kan je spreken van types Yin Fire.135 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven