Hoe kan het dat Qi leegte koorts veroorzaakt?

Koorts ontstaan door Qi leegte komt regelmatig voor in de praktijk. Het mechanisme erachter is echter niet zo makkelijk te verklaren.

Als we een Yang(Vuur) teveel hebben ontstaat er koorts.Een Yin tekort geeft een relatief teveel aan Yang waardoor er koorts kan optreden.

Hoe kan dan Qi leegte koorts veroorzaken?

Het antwoord zit hem in het volgende; Qi leegte veroorzaakt niet direct koorts maar indirect via Qi, Bloed,voedsel of Damp stagnatie.

Elk van deze kan stagnatieveroorzaken en daarmee Hitte .. Ik vergelijk dit vaak met het rondrijden in een auto met aangetrokken handrem: doordat de handrem aangetrokken is krijg je wrijving en daardoor ontstaat er Hitte.

Bij Qi leegte is de transport en transformatie functie van de `Milt en Maag verstoort.Doordat voedsel blijft liggen stagneert de Maag Qi en ontstaat er interne Hitte.

Doordat de Milt en Maag niet goed functioneren ontstaat er Qi leegte en op den duur Bloed en Yin leegte.Dit geeft een relatief excess aan Yang wat low grade fever veroorzaakt.

Dit soort lage koorts gevoelens treedt veelal op in de namiddag en begin van de avond.

Het optreden van koorts ontstaan in de Middelste Warmer is beschreven door Li Dong-Yuan.

In zijn boek''treatise on the Spleen en Stomach'' belicht hij diverse factoren die koorts veroorzaakt door Middelste warmer problematiek kunnen veroorzaken.

LEES OOK HET ARTIKEL 'YIN FIRE'
98 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Dit is een paragraaf. Klik hier om je eigen tekst toe te voegen.