Magnesium

Bijgewerkt: 26 jan 2020


In mijn praktijk behandelde ik een meneer tegen die al een langere periode diarree had.

Hij was naar de huisarts geweest en had diarree remmers meegekregen.

Ik had een diagnose gesteld maar na een aantal weken behandelen was er nog niet echt een positief resultaat.

Ik besloot mijn diagnose over te doen en ging alle facetten van met name de hoofdklacht nog eens langs:

diarree, meerdere keren per dag, optredend direct na wakker worden , buikpijn , verlichte na ontlasting en met warmte ,optredend na stressvolle periode, distensie, losse ontlasting (eendenpoep).

Ik had toch niets fout gedaan in mijn diagnose?

Totdat ik vroeg naar zijn voedingspatroon en supplementen.

Meneer nam al enkele jaren magnesiumtabletten. Hij nam ze in vlak voor de maaltijd (wat niet handig is omdat magnesium maagzuur nodig heeft om te verteren).

Magnesium is een belangrijk element in je voeding. Bij een tekort aan magnesium krijg je problemen: spierkrampen, vermoeidheid en een grotere vatbaarheid voor verkoudheden.

Een overdosis magnesium kan echter leiden tot dunne ontlasting, diarree en een grote overdosering zelfs tot hartritmestoornissen.Tja dan rijst de vraag wat is een overdosering.

Enfin, ik heb de patient uitgelegd wat magnesium doet en tot mijn verbazing gaf hij aan dat de diarree kort na de start van de magnesiumtabletten optrad.

We kwamen er samen uit dat hij zou overleggen met zijn huisarts en dan zou stoppen met de magnesium en na enkele weken therapie meldde hij een afname van de diarree!!!


Chinees gezien tast magnesium het Yang aan waardoor de bovenstaande klachten ontstaan.Het Yang wat actief wordt in de ochtend kan de ontlasting niet vasthouden, er is ook te weinig Yang om vloeistoffen te transporteren waardoor er waterige diarree ontstaat. Het Yang kan het Bloed niet meer vervoeren waardoor er kramp ontstaat.Door de Kou(in de vorm van magnesium) te stoppen kan het Yang zich herstellen.


Consulteer altijd uw huisarts bij langdurige diarree en/of bloed in uw ontlasting


Met het eten van 1 banaan zit u op ongeveer 10% van uw dagelijkse Mg behoefte31 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven