Moxa: gevaar voor de therapeut?

Uit onderzoek blijkt dat vele collega's die moxa gebruiken last krijgen van opgezette klieren, zere ogen, kriebel in de keel en zelfs moeheid. Er wordt ook een grotere gevoeligheid voor sigarettenrook gemeld, soms met gevoelens van warmte of irritatie op de borst.

Bij het branden geeft moxa een warme energie en heeft het een penetrerende actie.Het dringt alle meridianen binnen.Hierdoor zou de warmte snel het lichaam binnen kunnen treden, met name de Longen, wat je kan vergelijken met een EPF Wind Hitte. Het is afhankelijk van je Zheng Qi(afweer energie) hoe je lichaam reageert.

Van belang is natuurlijk ook hoevaak en hoeveel je moxa gebruikt.

Herhaalde blootstelling aan Wind-hitte in deze vorm kan een reeks chronische longproblemen veroorzaken : uitdroging van de Long of Long Yin-Xu , Long Qi-Xu als het probleem niet goed wordt behandeld of de weerstand te laag is.


"Smokeless" moxa

Smokeless moxa is ontwikkeld in het Chengdu ziekenhuis en bestaat uit een moxa-samenstelling die is ingepakt en vervolgens wordt gekookt tot een soort houtskool. Sommige soorten geven een extreem scherpe rook af die mogelijk koolmonoxide bevat en daardoor de ademhalingsorganen kan irriteren


Rookloze moxa verwarmingstoestellen

Er zijn verschillende apparaten gemaakt in Japan en Taiwan die elektrische warmte toepassen . Dit wordt dan op een gebied gericht of gestreken. In theorie zou dit een soortgelijk effect moeten hebben als milde moxibustie en is waarschijnlijk het meest nuttig voor minder ernstige spierproblemen.Ik heb het zelf nooit gebruikt dus ik heb er geen ervaring mee.


Moxa lamp

Bijna elke therapeut heeft wel een moxa lamp. Ik gebruik deze lamp erg veel maar veelal meer voor het comfort van de client, bijvoorbeeld bij koude voeten of om lekker de buik te verwarmen.Mijn ervaring is dat de warmte die door de moxa lamp gegeven wordt diffuus is en weinig diepe warmte geeft.Bij het te dicht opzetten van de lamp ervaart de client al snel teveel warmte.

Het werkt mild en dus goed voor milde klachten.


Moxa creme

Tegenwoordig heb je ook moxa creme. Dit kan je vergelijken met tijgerbalsem. Je smeert de moxa creme op de huid . Na korte diep geeft de creme warmte af.Mijns inziens een leuk alternatief voor thuisgebruik echter penetreert de warmte niet diep het lichaam in.


Afzuigsysteem

Kostbaar maar als je vaak moxa gebruikt is het de investering waard. Je haalt het grote nadeel van de moxa weg namelijk de scherpe lucht/rook.


Raam open

Het goedkoopste alternatief maar je gebruikt moxa vaak bij Koude klachten en de client ligt dan niet graag onder een open raam of op de tocht.


Mijn conclusie;het mis goed om je af te vragen hoe je met moxa omgaat, voor jezelf maar ook voor de client die je behandeld!

Vraag aan collega's met welke moxa zij positieve ervaringen hebben en hoe zij met deze problematiek omgaan.

Overweeg een afzuiginstallatie te plaatsen: als je praktijk goed gevuld is met clienten is het goed eens te informeren naar de investering.

Ikzelf gebruik Smokeless moxa Guoyiyan van Herbs and Touch in combinatie met een afzuiginstallatie en moxalamp. Ik richt de moxa lamp op de plek die ik wil behandelen waardoor ik het gebied al voorverwarm. Daarna verwarm ik kort de reeds geplaatste naalden met de smokeless moxa.203 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Dit is een paragraaf. Klik hier om je eigen tekst toe te voegen.