Nederland heeft in Europa op een na hoogste kankersterfte

Het aandeel sterfgevallen als gevolg van kanker in Nederland behoort tot de hoogste in de Europese Unie. Bij iets meer dan 30 procent van de Nederlanders die overlijden, is kanker de doodsoorzaak. Alleen in Slovenië ligt dat cijfer hoger. Dit blijkt uit onderzoek van het Europese statistiekbureau Eurostat. 


https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20181122-1?inheritRedirect=true&redirect=%2Feurostat%2FIn periodes van stress wordt ons lichaam zwaar belast

Ruim de helft van de Nederlanders heeft last van stressgerelateerde lichamelijke klachten. Van hen heeft 61 procent last van gespannen nek en schouders, 59 procent van vermoeidheid en 52 procent van een onrustig gevoel. Ook hoofdpijn, slapeloosheid, concentratieproblemen en neerslachtigheid komen veel voor.

(bron:gezondheidsnet.nl)

Het menselijk lichaam vraagt alle kracht van het immuunsysteem in zijn strijd tegen kanker.Op de radio horen we vaak dat Nederland hoog genoteerd staat als het gaat om geluk(5e plaats in de wereld) ...maar we vergeten dat wij in Nederland de mentaliteit hebben om 50 uur in een 40 urige werkweek te stoppen.

Misschien tijd om de definitie van geluk onder de loep te nemen.


Luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit gaat helaas achteruit en je luchtwegsysteem is 1 van de belangrijkste systemen in het lichaam om je gezond te houden.

https://www.rivm.nl/media/milieu-en-leefomgeving/hoeschoonisonzelucht/


Roken

Roken vergroot de kans op verschillende soorten kanker. De bekendste zijn longkanker en kanker in de mondstreek (slokdarm, strottenhoofd en mondholte).

In 2018 rookte 22,4% van de bevolking van 18 jaar en ouder.


Bestrijdingsmiddelen

Op fruit en groente worden vaker meerdere bestrijdingsmiddelen tegelijk aangetroffen. Ongeveer een op de 25 geteste producten kan de wettelijke grenswaarde voor deze chemische stoffen overschrijden en het aantal geconstateerde overtredingen neemt toe. Dat blijkt uit de meest recente rapportage van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA. Bovendien worden er op Europese producten nog regelmatig illegale bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Deze extra schadelijke bestrijdingsmiddelen belanden tevens ondanks een Europees verbod via geïmporteerd groente en fruit alsnog op het bord van de Nederlandse consument.

https://www.foodwatch.org/nl/current-nieuws/2018/toename-bestrijdingsmiddelen-gevonden-in-voedsel/Straling

De hoeveelheid straling die van 5G-zendmasten komt, blijft onder de Europese limieten. Dat blijkt uit metingen bij testopstellingen. Maar de zorgen zijn nog niet uit de lucht, want er komen meer antennes en er wordt meer data gebruikt...en wat te denken van wifi?

Logisch om je zorgen te maken..

Die zorgen proberen het RIVM en het Agentschap Telecom nu weg te nemen. In de wetenschappelijke literatuur is geen bewijs dat 'blootstelling onder de limieten’ schadelijk is voor mensen, zeggen zij. Maar er is ook een kleine slag om de arm: "Of de inzichten veranderen, zal nog moeten blijken." 

Tja...daarmee moet je het doen.


Eetgewoontes

Bijna zestig procent van de Nederlanders eet elke dag fruit en groente. Ons land ligt daarmee iets onder het EU-gemiddelde van 64 procent in 2017, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat.


Volgens de Chinese geneeskunde is een gebalanceerd leven ontzettend belangrijk.Eet en leef gezond, rust op tijd, pas je werkzaamheden aan als je lichaam daarom vraagt.

Hier komt ook het concept 'Bu Ming' om de hoek kijken.

Bu Ming betekent letterlijk “het voeden van de bestemming”. Vaak weten mensen niet meer wat ze werkelijk “willen.“We vinden” heel veel en handelen uiteindelijk alleen nog maar vanuit een behoefte om bevestigd te worden door de buitenwereld en niet meer vanuit wie we zijn.

In mijn kankerbegeleiding geef ik veel aandacht aan dit concept.


30 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven