Walnoten regen

Bijgewerkt: 9 okt 2020

Vandaag stond er windje 5 in onze tuin en het regende walnoten. Deze drogen wij bij onze haard en zo hebben wij voldoende walnoten om elke ochtend een paar walnoten aan onze havermoutpap toe te voegen. Maar wat is de walnoot Chinees gezien eigenlijk?

Tijd om de walnoot eens onder de loep te nemen.


Rijk aan omega-3-vetten, linolzuur, vitamines en antioxidanten, helpen walnoten het cholesterol te verlagen, het geheugen te verbeteren, ontstekingen te verminderen en de stofwisseling soepel te laten verlopen. Walnoten kunnen ook de gezondheid van de hersenen verbeteren en kanker en hartaandoeningen afweren. Vanuit een Westers perspectief zijn walnoten een superfood in de ware zin van het woord.


Door de tijd heen werd de walnotenboom vereerd vanwege zijn opmerkelijk lange levensduur en zijn gebruik als voedsel, medicijn, kleurstof, schuilplaats voor slecht weer en lampolie. De Engelse walnoot die we vandaag eten, zou afkomstig zijn uit India en de omliggende regio's aan de Kaspische Zee, en daarom staat hij bekend als de 'Perzische walnoot'. De oude Romeinen introduceerden de walnoot rond de vierde eeuw na Christus in veel Europese landen.

Oosters perspectief van de walnoot (Hu Tao Ren)

Temperatuur: warm Meridianen: Long, Dikke Darm, Dunne Darm, Nier Smaak: zoet Versterkt: Qi, Yang, Jing Speciale eigenschappen: verspreidt koude, lost slijm op


TCM bekijkt voedingsmiddelen vanuit een heel ander perspectief. Levensmiddelen worden niet bekeken in termen van hun voedingswaarde. Bepaalde voedingsmiddelen voeden en helpen het lichaam weer in evenwicht te brengen, terwijl ze de hele persoon energetische ondersteuning bieden. In de traditionele Chinese geneeskunde hebben walnoten een Long-, Dikke Darm- en de Niermeridiaan gerichtheid en hebben ze zoete en warme eigenschappen. De functies zijn het versterken van de `Nier, het voeden van Bloed, de Longen te verwarmen en de Darmen te bevochtigen. Walnoten worden meestal gebruikt om pijn en zwakte in de knieën en rug te behandelen, de spijsvertering te bevorderen en astma te verlichten (lees verder in rest van het artikel).

Daarnaast staan walnoten ​​erom bekend het sperma te verrijken.Een studie gepubliceerd in het tijdschrift ‘Biology of Reproduction’ ontdekte dat mannen die elke dag een paar handvol walnoten aan hun dieet toevoegden, na twaalf weken een betere vorm, beweging en vitaliteit van het sperma hadden.

Walnoten zijn ook een belangrijk kruid om de botten te versterken. Walnoten worden gecombineerd met kruiden zoals He Shou Wu en Dang Gui om voortijdig grijs haar te behandelen. Walnoten warmen de Longen op en daardoor invloed hebben opeen piepende ademhaling. De Nieren regelen de ontvangst van de Qi van de lucht die door de Long wordt ingeademd. De Longen sturen deze energie naar de Nieren. Wanneer de Nier deze Qi niet kan vasthouden, ontstaat er opeenhoping in de borst. Dit is een veel voorkomende oorzaak van chronisch astma, gekenmerkt door een zwakke hoest die erger wordt bij inspanning. Walnoten zijn het perfecte kruid om dit 'koude type' astma te behandelen, omdat walnoten warm zijn en zowel de Long als de Nieren versterken. Om chronische hoest te behandelen, worden walnoten geserveerd met honing, een ander kruid in de Chinese kruidengeneeskunde.

(honing heet Feng Mi in de TCM ; tonifieert de Qi , meridiaan gerichtheid Long, Milt en Dikke Darm, smaak is zoet en de temperatuur is neutraal, honing bevochtigt de Long en versterkt de Middelste Warmer...ja ja Winnie de `Pooh weet waar hij gek op is!) Walnoten bevochtigen de darmen om constipatie te behandelen die wordt veroorzaakt door een gebrek aan essentie of Bloed of beide. Dit komt vaak voor bij ouderen of na een chronische ziekte.

De dosering van walnoot varieert van 9 tot 50 gram, afhankelijk van de ernst van de aandoening die wordt behandeld. Ze kunnen rauw of gekookt worden geconsumeerd.


Overmatige hoeveelheden walnoten kunnen bij sommige mensen diarree veroorzaken; daarom moeten patiënten met dunne ontlasting en diarree opletten bij hun consumptie van walnoten. Bovendien bevatten walnoten veel alfa-linoleenzuur en sommige onderzoeken hebben aangetoond dat hoge niveaus van alfa-linoleenzuur in de voeding kunnen leiden tot een verhoogd risico op prostaatkanker.

Kinderen kunnen last krijgen van allergische reacties en babies (1-6 maanden) kunnen een bacterie (Clostridium botulinum) binnen krijgen via de honing en kinder botulisme krijgen...dit is echter zeer zeldzaam.76 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Boosheid